Master, Mobin MB BS, FRANZCR,†; Azizeddin, Arshia MD‡; Master, Vahid MB BS, FRANZCR
Plastic & Reconstructive Surgery-Global Open 12(7):p e5934, July 2024. | DOI: 10.1097/GOX.0000000000005934

חומרי מילוי מבוססי חומצה היאלורונית (HA) נחשבים באופן מסורתי לחומרי מילוי שנועדו להחזיק מעמד לטווח בינוני, בין 3 ל-12 חודשים, אך עדויות אחרונות העלו כי אורך החיים של החומצה ההיאלורונית ארוך בהרבה.

מחקר זה בחן נוכחות חומצה היאלורונית במרכז הפנים לטווח הארוך באמצעות הדמיות MRI, וממצאיו מצביעים על הצורך לשקול מחדש את פרוטוקולי המילוי המסורתיים.

שיטות המחקר

המחקר כלל 33 מטופלים שעברו הזרקת חומרי מילוי על בסיס חומצה היאלורונית באמצע הפנים לפני למעלה משנתיים מתחילת המחקר. לכל המטופלים אין חומרי מילוי קבועים, או היסטוריה רפואית חריגה, ומההיסטוריה הרפואית שלהם נרשמו נפח המילוי, תאריך ההזרקה וסוג המוצר שהוזרק.

במשך שנתיים וחצי בוצעו על המטופלים הדמיות תהודה מגנטית MRI, כאשר החוקר הראשי – רדיולוג/רופא אסתטיקה בעל הכשרה כפולה, והחוקר המשני – רדיולוג מוסמך, העריכו את נוכחות חומרי המילוי בהתבסס על הסריקות.

תוצאות המחקר

המחקר חשף עדויות לנוכחות חומצה היאלורונית במרכז הפנים, בעומקים שונים, בין שנתיים ל-15 שנים ממועד ההזרקה האחרונה. נעשה שימוש במוצרי מילוי שונים, כאשר אף מותג לא הראה אורך חיים יוצא דופן ביחס לאחרים.

מתוך המטופלים: 21 לא קיבלו זריקות חומצה היאלורונית במשך 2-5 שנים, ו-12 במשך יותר מ-5 שנים (בחלק מהמקרים גם עד 15 שנים).

צוינו נפחים משתנים של נוכחות חומצה היאלורונית: קל בתשעה מטופלים, בינוני ב-13 וחמור ב-11. במחקר דווח על אורך חיים של חומצה היאלורונית של עד 15 שנים במוצרים שונים.

מסקנות המחקר

חומרי המילוי על בסיס חומצה היאלורונית ניתנים לזיהוי באמצעות סריקת MRI במשך שנתיים לפחות בכל 33 הנבדקים ממועד ההזרקה האחרונה, כאשר במטופל אחד נצפה אורך חיים של עד 15 שנים.

לממצאים אלו יש השלכות מרחיקות לכת על פרוטוקולי תחזוקת חומרי המילוי בפנים. יש צורך במחקר נוסף עם קבוצות גדולות יותר ומעקב הדמיה מתמשך כדי להבין באופן מלא את אורך החיים של החומצה ההיאלורונית, ולייעל את הפרוטוקולים הקליניים.

ד"ר נמרוד פרידמן: הערה אישית לגבי המחקר

כמנתח פלסטי המנוסה בהזרקות חומרי מילוי ובאנטומיה של מבנה הפנים, תוצאות המחקר אינן מפתיעות אותי כלל. קיים שוני משמעותי בזמן התמוססות חומר המילוי בין מטופלים שונים ואזור ההזרקה (באזורים בהם יש תנועתיות גבוהה יותר, למשל באזור השפתיים, חומר המילוי לרוב יתמוסס מהר יותר).

לכן אני לא נוהג להמליץ לחזור על ההזרקה באופן אוטומטי, אלא לבוא לביקורת ולהחליט על הזרקה חוזרת רק על סמך הנתונים האינדיבידואליים של המטופל.

שימו לב שהזרקה תכופה מדי, עוד לפני התפוגגות מרבית חומר המילוי הקודם, עלולה ליצור מראה "מוזרק" ומלאכותי שילך ויחמיר עם הזמן, ובמיוחד אם לא בוצעו התאמות נדרשות לכמות החומר המוזרק.

למחקר המלא