5 דברים שחשוב שתדעי לפני שאת מחליטה לעבור ניתוח הקטנת חזה
התפיסה הרווחת בציבור הרחב אודות ניתוח הקטנת חזה קשורה בעיקר בפן האסתטי שלו, אך בפועל נשים רבות מבקשות לבצע אותו דווקא בשל סיבות בריאותיות, וזאת לצד היתרונות האסתטיים הנובעים? מהניתוח ומהשיפור בתחושת הביטחון העצמי של הנשים העוברות אותו, בכל גיל.
כדי לקבל החלטה מושכלת האם ומתי כדאי לבצע את ניתוח הקטנת חזה, קיימים מספר דגשים שכדאי שתדעי מראש:
1. ישנם מקרים בהם עדיף לעבור ניתוח הקטנת חזה בגיל צעיר ככל הניתן
הסיבה שבגללה תפנה אישה בבקשה לביצוע ניתוח הקטנת חזה חשובה מאד על מנת להבין את נחיצותו ודחיפותו: אם מדובר בכאבי גב, צוואר, כתפיים או ביציבה לא נכונה, הנובעים מגודל השדיים, הרי שמדובר בסיבה בריאותית שרצוי לא להזניחה – שכן ככל שיעברו השנים כך יגבר הכאב, והנזק שיגרם לעצמות ולשרירים עלול להחמיר.
עובדה נוספת הראויה לציון היא כי צילומי רנטגן של מטופלות רבות שעברו את הניתוח הצביעו על עלייה בנפח הריאות בחודשים ובשנים שלאחריו, וזאת בשל העובדה כי השד למעשה דחק את שק הריאות פנימה בתקופה שלפני הניתוח, ולמעשה הקשה על נשימתה של המטופלת – לעתים גם ללא ידיעתה.
מחקר שהתפרסם באוגוסט 2019 במגזין הרפואי הרשמי של ה-ASPS (האגודה האמריקאית לכירורגים פלסטיים), מצביע על כך שנשים צעירות, ובמקרים ספציפיים מאוד אף נערות מתבגרות, הסובלות מכאבים וסיבוכים רפואיים הנגרמים כתוצאה משדיים גדולים במיוחד, חוו שיפור משמעותי בעקבות הניתוח, גם מבחינה פיזית וגם מבחינה נפשית.
לקריאה נוספת על המחקר >
https://www.plasticsurgery.org/news/press-releases/study-supports-benefits-of-breast-reduction-in-teens-and-young-women
גם במקרים של חוסר נוחות קיצוני ותחושת בטחון עצמי נמוכה, כדאי לשקול לחיוב את ביצוע הניתוח בגילאים צעירים, לאחר גמר התפתחות השדיים, וזאת בכדי להבטיח שמירה על שגרת חיים בריאה ומלאה – הן מבחינה פיזית והן מבחינה מנטלית.
יחד עם זאת חשוב לסייג שבמידה והמטופלת מתכננת להניק בעתיד, כדאי לשקול את דחיית הניתוח עד לאחר תקופת ההריונות, מאחר ובחלק מהמקרים לא ניתן להניק לאחר הקטנת החזה.
2. ייתכן והביטוח המשלים, או הפרטי, יכסה חלק מהוצאות הניתוח
כדאי לקחת בחשבון כי קיימת אפשרות שהקופות וחברות הביטוח יכסו חלק (או אפילו את מרבית) הוצאות הניתוח, בעיקר כאשר הניתוח נובע מסיבות רפואיות. חשוב לשים לב לכיסויים הספציפיים הכלולים בפוליסה, ולוודא מראש את סכומי הכיסוי המדויקים.
3. יקח זמן עד שתראי את התוצאה הסופית, וגם קשה לחזות אותה מראש במדויק
ניתוח הקטנת חזה יקטין תמיד את נפח השדיים, ובמידה וההליך יכלול ביצוע פעולות נוספות, כגון הקטנה ומיקום מחדש של הפטמות, או תיקון אסימטריה, תוצאותיהן כמובן ייראו היטב גם כן. יחד עם זאת יש לזכור כי חיזוי התוצאה המדויקת אינו אפשרי באופן מלא. כדי לקבל תמונת מצב טובה ומדויקת ככל הניתן לפני הניתוח, מומלץ לערוך שיחה פתוחה על כך עם הרופא.
כמו כן, כדאי לקחת בחשבון כי התוצאה הסופית לא תתגלה מיד בתום הניתוח. הנפיחות באזור החזה צפויה לרדת לחלוטין רק מספר חודשים לאחר הניתוח, וצורת השדים אמורה להשתנות ולכן יש להתאזר בסבלנות עד לקבלת התוצאה הסופית. קחי בחשבון שגם מידת החזיה שלך תשנה בהתאם ובהדרגה לאחר הניתוח, עד להגעה לתוצאה הסופית.
4. ההחלמה אורכת מספר שבועות
ההחלמה הראשונית מהניתוח אורכת מספר ימים בודדים, היא לרוב נחשבת לקלה ולא כואבת – אך עם זאת אסורה פעילות ספורטיבית בשבועות הראשונים שלאחר מכן (אם כי מומלץ להתהלך מעט מדי יום, כדי למנוע קרישי דם). גם תנוחת השינה המועדפת עשויה להשתנות בשבועות הראשונים, במיוחד עבור מי שרגילות לישון על הבטן – כיוון שהתנוחה הזו עלולה להכאיב או להשפיע על עיצובה הסופי של צורת החזה.
5. צלקות בעתיד הקרוב והרחוק
החתכים בניתוחי הקטנת חזה משתנים בהתאם לטכניקות השונות: בכל השיטות יש צורך בחתך סביב הפטמה ובהתאם לשיטה, יתווסף חתך אורכי בצורת קו, האות J או T הפוך (הידוע גם כעוגן). יתרון חתך בצורת האות J שהוא אינו נראה מתחת לבית השחי גם בלבישת בגד ים.
החתכים מתרפאים בדרך כלל בצורה מיטבית וברוב המקרים תישאר רק צלקת בהירה ודקה, כאשר הבדלי הצבע בין הפטמה לגוון העור מסייעים אף יותר לטשטוש הצלקת שמסביב לפטמות.
באשר לתפרים שבהם נעשה שימוש בניתוח, בדרך כלל יהיה מדובר בתפרים נמסים – כך שלא יהיה צורך בהסרה שלהם וצילוק האזור מחדש.
עד להחלמה מלאה רצוי להימנע מחשיפה ישירה של האזור המנותח לשמש ישירה. בנוסף כל מריחה של תכשירים על האזור, בין אם מדובר על קרם לחות, תכשיר לטשטוש צלקות או כל תכשיר אחר, צריכה להיעשות בתיאום עם הכירורג הפלסטי המנתח עד להחלמה המלאה.
שיהיה בהצלחה.